Raganorck Forum Index Raganorck

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Magie; hoe werkt dat?

 
Post new topic   Reply to topic    Raganorck Forum Index -> Algemene Discussie
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mirko Magnificiusus
Verloren en Vergeten


Joined: 05 Jun 2002
Posts: 41

PostPosted: Thu Jun 13, 2002 8:05 am    Post subject: Magie; hoe werkt dat? Reply with quote

Misschien een beetje een technische vraag, maar hoe werkt magie in de wereld van Raganorck? Zijn er al ideeen over of doet iedereen maar wat hem het beste uitkomt? Ik ben van mening dat er wel algemeen geldende principes voor het gebruik en de herkomst en aard van de magie moeten zijn om de eenvormigheid en duidelijkheid te bevorderen. Zo is het ook mogelijk om makkelijker discussies te voeren over magie en het hoe en wat daar om heen.

Mijn idee van hoe het aan een aantal vrij eenvoudige basisprincipes gebonden zou kunnen zijn zou zijn om de magie te laten werken omdat de magiers de wereld om hen heen kunnen overtuigen van het feit dat het werkt. Zolang men er in gelooft, werkt het ook. Aangezien zeker in de middeleeuwen veel mensen nogal bijgelovig zijn, is dat niet heel moeilijk. Slechts het overbrengen van je idee op je omgeving is wat het beoefenen van magie lastig maakt. Ik weet niet wat anderen hiervan vinden dus ik kijk met spanning uit naar reacties.

Back to top
View user's profile Send private message
Danae Rheanna
Nachtdwaler


Joined: 02 Feb 2002
Posts: 150

PostPosted: Thu Jun 13, 2002 8:51 am    Post subject: Magie 2 Reply with quote

Misschien is het goed je eerst een duidelijk beeld van Raganorck zelf vormen. Je bent niet in de eerste de beste plaats beland, maar in een stad die onderhevig is aan onverklaarbare veranderingen, gesitueerd in een soort Faustus-tijd waar alchemie de magie als het ware domineert. De stad kent geen stabiliteit, te danken aan haar immer veranderende patroon veroorzaakt door het labyrinth waarop ze gebouwd is ( raganorck.tripod.com/welcome2.html ). Mijn idee over magie is dat de alchemisten de veranderingen die plaatsvinden op een zekere manier naar hun hand proberen te/kunnen zetten, zij maken van staal goud, kunnen wellicht een beetje leven in iets doods blazen, maar ze zijn nimmer erg machtig.

Ehm, dat is alles wat ik heb bedacht. Inbreng over magie (we hebben daar nog niet over gediscussieerd of wel?) en aanverwante zaken... ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover!

Back to top
View user's profile Send private message
Coldrin
Dromenvanger


Joined: 03 Feb 2002
Posts: 434
Location: Hoevenen (België)

PostPosted: Fri Jun 14, 2002 2:26 pm    Post subject: Mijn gedacht! Reply with quote

Mijn idee over magie is een soort van actie = reactie neem nu het voorbeeld van de draak die door een vuurbal bestookt wordt. Een draak is een magisch wezen en zal dus een weerstand tegen magie hebben (groter dan bij mensen ook zij hebben een magische weerstand)
Dan kan er twee dingen gebeuren:
a) De magiër is machtig genoeg en zal de draak verwonden, maar hij moet ook machtig genoeg zijn om de magische terugslag op te vangen. Hoe krachtiger de spreuken, hoe groter de magische terugslag is. Een klein beetje zoals bij vuurwapens. Hoe krachtiger het wapen hoe zwaarder de terugslag.
b) De magische weerstand van de draak is groot genoeg. De vuurbal ketst af en doet geen schade aan de draak maar wel aan de omliggende landen en dus mogelijk ook aan de magiër.

Een ander ding (dit gebruik ik altijd in verhalen) over magie.
Bij mij moeten magiegebruikers zeer geconcentreerd zijn om spreuken te voltooien. Hoe zwaarder de spreuk, hoe geconcentreerder ze moeten zijn, maar dan zijn ze ook kwetsbaarder voor aanvallen.
Bij minder krachtige spreuken kunnen ze nog andere dingen doen zoals zichzelf verdedigen met hun staf of rond lopen of verder.
Daarom zitten de machtigste magiegebruikers nooit in de frontlinie van een leger, maar altijd in de achterhoede en soms zelfs enkel in de torens.
Hierdoor worden het dus geen interessante karakters daar ze steeds op dezelfde plaats blijven.

Dat is mijn visie op de zaken.

Back to top
View user's profile Send private message
red
Dromenvanger


Joined: 13 Feb 2002
Posts: 399

PostPosted: Fri Jun 14, 2002 7:46 pm    Post subject: Re: Mijn gedacht! Reply with quote

Mooi gezegd Coldrin! Ik kan me daar wel in vinden, vooral dat concentratie gedeelte en dat je daardoor niet erg mobiel meer bent.

Hoe echter in het geval van een niet magische tegenstander, bv een magier versus een zwaardvechter. De amgier kan ongetwijfeld een slag doen afketsen, maar kan een vechter ook de magie afketsen?

Back to top
View user's profile Send private message
Mirko Magnificiusus
Verloren en Vergeten


Joined: 05 Jun 2002
Posts: 41

PostPosted: Mon Jun 17, 2002 8:41 am    Post subject: Theorie van de magie. Reply with quote

Als ik het dan goed begrijp kost het ook tijd om een spreuk uit te spreken en hoe krachtiger de spreuk, hoe langer het duurt. Een magier vs een zwaardvechter zou dan inhouden dat als de zwaardvechter de magie van de magier kan verstoren voordat deze zijn spreuk be-eindigd er geen spreuk uitgesproken kan worden. De zwaardvechter zit echter in de nesten als de magier hem voor is met een spreuk, al kan hij dan nog steeds wegduiken of proberen de magie te weerstaan, maar dat gaat niet met de normale middelen die deze in een zwaardgevecht zou gebruiken, maar eerder door middel van de wilskracht van de zwaardvechter.

Verder is dit zoals het in het verhaal practisch toe te passen is. Mij ging het meer om de theorie achter de magie. De principes die men leert in de tien torens om van magie gebruik te kunnen maken. Hoe wordt daar over gedacht in Raganorck? Op de website zelf vond ik er niet zo heel veel over en ik heb het idee dat iedereen die een magie gebruiker speelt er zijn eigen regels en idee-en op nahoudt. Ik dacht dat het wellicht handig zou zijn als dit iets eenvormiger werd.

*Mirko Magnificiusus; Magisch Kunstenaar

Back to top
View user's profile Send private message
Coldrin
Dromenvanger


Joined: 03 Feb 2002
Posts: 434
Location: Hoevenen (België)

PostPosted: Tue Jun 18, 2002 3:44 pm    Post subject: Re: Theorie van de magie. Reply with quote

Er zijn verschillende soorten van magie en hun gebruik. Er zouden scholen kunnen zijn, maar dat hoeft niet noodzakelijk.
De Tien Torens zouden wel een verzameling van tovenaars kunnen bevatten. Ik weet niet of dat zo is.

Om terug te komen op het voorbeeld tussen magiër en zwaardvechter: ieder levend wezen heeft magische afweer sommigen sterker dan andere. Hier komt het concentratie gedeelte weer naar voren.

Back to top
View user's profile Send private message
Mirko Magnificiusus
Verloren en Vergeten


Joined: 05 Jun 2002
Posts: 41

PostPosted: Tue Jun 18, 2002 6:09 pm    Post subject: Re: Theorie van de magie. Reply with quote

Tot nu toe is het dus echt zo dat eenieder zelf zijn verklaring zoekt over hoe magie werkt? Dat kan in principe prima, zie mijn eerdere voorstel over het jezelf overtuigen dat je de kracht hebt om magie te gebruiken. De theorie erachter is dan slechts nog maar een middel om jezelf zover te krijgen dat je het ook echt gaat geloven. Zo kan iedereen makkelijk zijn eigen weg volgen bij het leren van magie en het toepassen van spreuken. Voorbeeld: Magier X is er vast van overtuigd dat om magie te kunnen gebruiken je een geordende geest nodig hebt en dat je dan exact de juiste formules en bezweringen moet gebruiken om kosmische energie in de juiste banen te leiden om zo de werkelijkheid te kunnen aanpassen; in essentie dus een spreuk doen. Magier Y daartegenover gelooft dat magie voortkomt uit de persoon zelf en dat je om magie te kunnen gebruiken je je geest leeg moet maken; mediteren. waardoor je een krachtbron in jezelf aanspreekt. Beiden kunnen magie gebruiken en beiden hebben op hun eigen wijze zichzelf ervan weten te overtuigen dat ze ook inderdaad over magische krachten beschikken. Dit was meer mijn idee over 'Hoe werkt magie'. In dit stelsel heeft iedereen dus nog steeds volstrekte vrijheid over hoe hij/zij wil dat het karakter magie gebruikt en toepast. mee eens? Komt nu nog de vraag, is het gewenst dat er wordt uitgewerkt hoe magie werkelijk werkt, dus los van hoe de magier zelf denkt dat het werkt? Ik hoop dat iedereen dit kan volgen zoniet stel dan gerust vragen. Ik spui zelf ook alleen maar mijn visie op magie in Raganorck

*Mirko Magnificiusus; Magisch Kunstenaar

Back to top
View user's profile Send private message
Galliminus
Leeuwenhart


Joined: 02 Feb 2002
Posts: 818
Location: Raganorck Kasteel

PostPosted: Thu Jun 20, 2002 1:12 pm    Post subject: Re: Theorie van de magie. Reply with quote

Galliminus gebruikt ook een vorm van magie,..Het zijn wonderen die hij kan doen verkregen door zijn Godheid Randragam,..hoe meer wonderen hij doet hoe zwakker hij lichamelijk en geestelijk word,.

Hij verbruikt Karma-Energie als hij wonderen doet. Punt is,..Randragam wil er iets voor terug: Wat wil zeggen, Galliminus zal zich aan de geboden van zijn Godheid moeten houden, en wanneer zijn Karma-Energie totaal uitgeput is kan hij dit pas terugkrijgen door dagenlang, misschien zelfs wekenlang zich te wenden tot zijn god dmv bidden en mediteren (of vasten, en offers doen etc)


Galliminus dan Maros,...Ridder in het Adelijke Regime van Raganorck

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Mirko Magnificiusus
Verloren en Vergeten


Joined: 05 Jun 2002
Posts: 41

PostPosted: Fri Jun 28, 2002 8:30 am    Post subject: Re: Theorie van de magie. Reply with quote

Past toch ook in het plaatje dat ik gaf, of zie je ergens problemen? Ik kwam er naderhand achter dat het systeem dat ik verzonnen had juist beter geschikt is voor priestermagie dan voor magiers, omdat het in mijn systeem juist draait om het geloof van de spreukengebruiker/wonderdoener in zijn eigen kracht en in die van zijn godheid.

*Mirko Magnificiusus; Magisch Kunstenaar

Back to top
View user's profile Send private message
ckeetel
Dromenvanger


Joined: 10 Feb 2002
Posts: 981
Location: Raganorck

PostPosted: Fri Jun 28, 2002 11:01 am    Post subject: Magie hoe werkt dat? Reply with quote

Ik denk dat er naar de geschiedenis en het ontstaan van Raganorck gekeken moet worden hiervoor i.p.v. heersende systemen (lees D&D en andere) te implementeren (als het resultaat vanuit de geschiedenis gekeken hetzelfde blijft, ok, maar dan heeft het hoe en waarom van magie tenminste een gedegen basis). Om even iets kroms te noemen, misschien wordt de magie wel onttrokken aan de kracht die de Heerser van het Labyrinth onder Raganorck gevangen houdt en hebben alchemisten een manier gevonden om die kracht te bundelen en te gebruiken.

Persoonlijk zie ik deze discussie het liefst niet hier gevoerd, van de spelers zou het hoe en waarom van magie niet moeten komen, maar wel van de geleerden in de Tien Torens, als karakters met elk hun eigen standpunten daarover. Voordeel daarvan is dat het beeld van hoe magie zou moeten werken kan veranderen naarmate de stad groeit en zich ontwikkelt. De discussie zou misschien meer moeten gaan over de kracht die magie mag hebben, of hoe ze toegepast zou kunnen worden en wie ze in staat zijn te gebruiken (Danae's idee dat alchemisten ze toepassen en dan nog misschien in beperkte mate, spreekt me wel aan).

Jij gaf aan dat het mischien meer op priesters van toepassing is (een discussie waard en misschien verschilt het ook per Entiteit), maar er is nog iets anders waardoor ik geloof dat het systeem minder geschikt is. Als Raganorck al de beschikking heeft over een Universiteit, waarbij ieder aspect aan het menselijk leven en iedere kracht in de wereld onder de loep wordt genomen, zou magie al heel snel door de mand vallen.
De 'magie' die jij omschrijft zou meer de richting uitgaan van het 'dierlijk magnetisme', hypnose of een illusionist (een goochelaar).


Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Raganorck Forum Index -> Algemene Discussie All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group