Raganorck Forum Index Raganorck

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Priester regels (ook voor ketters en andersgelovigen)

 
Post new topic   Reply to topic    Raganorck Forum Index -> Raganorck Larp
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Uriel
Dromenvanger


Joined: 17 Oct 2002
Posts: 1179
Location: Utrecht

PostPosted: Mon Jan 10, 2005 1:29 pm    Post subject: Priester regels (ook voor ketters en andersgelovigen) Reply with quote

Priesterlijke gebeden en rituelen; zo werkt het op de larp

Het spelen van een priester in de Raganorck-setting is een weinig anders dan het spelen van een priester op andere evenementen. Raganorck heeft namelijk te maken met een officieel mono-theisme. Dat wil zeggen dat er officieel in Raganorck maar een Godheid wordt aangehangen. Het wil niet zeggen dat andere (ketterse) religies onmogelijk zijn, maar wel dat het aanhangen van andere Goden dan De Ene ic gevolgen zal hebben voor je spel.

Ritualisten en priesters zijn hetzelfde met dien verstande dat rituele magie die niet in dienst staat van de Ene wordt gezien als een ketterse religie en ook te maken heeft met alle nadelen van dien.

Eerst volgen hier de regels voor het spelen van een priester van de Ene.

Voor het spelen van een priester gelden de volgende voorwaarden:

* Minimale kracht: 1
* Minimale handigheid: 2
* Minimale intelligentie: 3
Totaal: (6p)

De vaardigheden:
* Moedertaal (0p)
* Lezen en schrijven moedertaal: (3p) (In dit geval Raganorcks; kom je van een andere spelwereld dan zul je dit dus er nog bij moeten leren om de werken van de 7 pelgrims te kunnen lezen, gebeden en rituelen te kunnen schrijven en om deze in te dienen bij de Toren der Theologie in Raganorck)
* Spirituele Overtuigingskracht: (3p) Priestermagie in Raganorck is sterk gebasseerd op het persoonlijke charisma van de priester zelf.

En een van de volgende vaardigheden kun je later leren om je specialisatie tijdens je Novicen periode aan te geven. De Ene is immers alle aspecten in zichzelf verenigd. Priesters zijn een grote deel van de tijd bezig om onderling uit te vechten welk aspect in welke mate vertegenwoordigd is in de Ene en welke de boventoon voert. Iedere speler kan zijn eigen orde binnen de kerk van de Ene starten en proberen om via zijn gebeden en charisma aanhang te winnen binnen de vergaderingen (synodes) van de kerk van de Ene. Tijdens de mis zijn echter wel alle priesters bijeen; deze voeren ze samen uit en de mis is een voorwaarde voor het kunnen gebruiken van de vaardigheid Spirituele Overtuigingskracht (oftewel de priesterlijke mana).

* Ambacht Varia (3p) Voor priesters die de Ene zien als handwerksman van het universum
* Een vechtskill (2p of 3p) Voor de priesters die de Ene zien als strijder
* Conditie (3p) Voor de priesters die de Ene zien als Asceet en atleet voor het geloof
* Nachtzicht (4p) Voor de priesters die de Ene zien als Duisternis
* Eerste Hulp (2p) Voor de priesters die de Ene zien als Genezer en verzorger
* Etc.

Eigenlijk zijn vrijwel alle combinaties mogelijk mits het uitkomt met het aantal punten dat je kunt spenderen.

De vaardigheid Spirituele Overtuigingskracht:

Deze kost 3 punten. De priester moet om deze skill te kunnen gebruiken minimaal een mis van minstens een half uur bijwonen, actief of passief. Verder dienen de priesters ieder evenement een Synode te houden. Dat is een verzameling van alle priesters waarin een discussie volgt aangaande de aspecten van de Ene. Spelers dienen zich op deze discussie voor te bereiden. Een dergelijke Synode zal ook minstens een half uur moeten duren en liefs langer. Een Synode hoeft niet een aaneen gesloten vergadering te zijn, maar mag meerdere onderbrekingen kennen.
Deze vaardigheid levert 15 priesterlijke mana op die gebruikt kan worden voor gebeden en ritualen.
Voor het uitvoeren van het misritueel is deze vaardigheid niet vereist. Wel de aanwezigheid van tenminste drie priesters.

Code: Onbekend (nieuwe Raganorck specifieke skill)
Requirements: Lezen/Schrijven Raganorcks
Minimale kracht: 1
Minimale handigheid: 2
Minimale intelligentie: 3
Leermeester: 0
Loresheet: 0
Punten: 3

Het leren van gebeden en rituelen in Raganorck.

Iedere priester leert zijn eerste gebed bij zijn leermeester Spirituele Overtuigingskracht. Dit kan al voor het evenement hebben plaatsgevonden waardoor de priester dus begint met 1 gebed of ritueel. Het leren van nieuwe gebeden en rituelen kost drie keer een half uur. De tijd die een priester doorbrengt bij een Synode telt hierbij mee voor het ontwikkelen van idee-en over aspecten van de Ene. Het laatste half uur dient altijd te worden doorgebracht onder leiding van een oudere priester (leermeester npc) waarmee uiteindelijk gezamenlijk een definitieve versie van het gebed of ritueel gemaakt zal worden. Deze lessen zijn individueel dus wees er op tijd bij en neem voldoende geld mee om je leermeester te betalen!

Als een gebed of ritueel klaar is dient deze openbaar bediscussieert te worden in de Synode en door de priester verdedigd te worden alvorens het gebed aan de Canon (gebeden en rituelenverzameling van de priesters van de Ene) mag worden toegeschreven. De Toren der Theologie behoudt zich echter altijd het recht voor om gebeden en rituelen uit de Canon te schrappen en als ketters te beschouwen. Een priester die toch doorgaat met het uitvoeren van ketterse gebeden en rituelen wordt uitgesloten van de missen en Synodes en krijgt te maken met dezelfde nadelen als priesters van andere religies dan de Ene. De priester wiens gebed tot ketters wordt veroordeeld mag een Synode bijeen roepen om zijn standpunt nogmaals te verdedigen. Het is het recht van iedere priester van de Ene om ten allen tijden een Synode bijeen te roepen. Het kan zijn dat je als priester verhinderd bent, maar op een volgende Synode dien je je dan te verantwoorden. Weiger je deel te nemen aan een Synode dan kun je ook geen nieuwe gebeden leren en je vaardigheid Spirituele Overtuigingskracht gebruiken op het volgende evenement.

Een gebed moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

* Er moet een gebedstekst zijn van voldoende literaire kwaliteit en lengte. (Minimum van 6 regels)
* In die tekst moet de Ene worden aangeroepen en de nadruk worden gelegt op het specifieke aspect waar de priester zijn voorkeur voor heeft.
* Er dienen rituele bezwerende gebaren bij te zijn
* Er dienen voorwerpen gebruikt te worden die dienen als focus voor het geleiden van de macht van de Ene. (Het heilige symbool van de Ene in combinatie met een vertegenwoordiger van het specifieke aspect is vaak voldoende)

Een ritueel moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

* Er moet een rituele cirkel aanwezig zijn met daarin geometrische figuren
* Er moeten minimaal drie priesters aan deelnemen die ieder gebruik maken van hun Spirituele Overtuigingskracht
* De Ene dient door middel van een incantatie te worden aangeroepen. Deze incantatie moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als die van een gebed.
* Er dienen bezwerende rituele gebaren bij gemaakt te worden
* Er dienen voorwerpen bij gebruikt te worden die de opgeroepen macht van de Ene kunnen geleiden.

Een ritueel kan krachtiger zijn dan een gebed, maar is ook veeleisender. Ieder gebed en ritueel kost Mana, behalve de mis die in feite ook een ritueel is. Die is noodzakelijk voor het uit kunnen oefenen van de vaardigheid Spirituele Overtuigingskracht.

Mana-kosten verhogend zijn zaken als:

* Snelheid waarmee het gebed of ritueel uitgevoerd kan worden
* Effect dat het gebed of ritueel heeft op de omgeving of de priesters zelf
* Eenvoudige verkrijgbaarheid van de gebruikte voorwerpen
* Het weglaten of sterk inkrimpen van een van de andere bepalende voorwaarden

De Toren der Theologie wordt vertegenwoordigd door de Spelleiding; zij zullen beslissen of het gebed of ritueel aan alle voorwaarden voldoet alvorens deze legaal kan worden uitgevoerd. Als een Gebed na de leerperiode wordt afgekeurd dan mag de priester met de aanwijzingen van de spelleiding terug naar zijn of haar leermeester om er een gebed of ritueel van te maken dat wel wordt goedgekeurd. De leermeester is verplicht hieraan mee te werken totdat er een acceptabele versie ontstaat.

Ketters en aanhangers van vreemde Goden:

Uitoefenaars van ketterse gebeden en rituelen en aanhangers van vreemde goden zullen als ze ontdekt worden in Raganorck worden vervolgd en gedood. Dat klinkt hard en dat is het ook. Raganorck is een stad met maar een God en dat is de Ene.

Voor ketters en heidenen gelden dezelfde regels als voor gewone priesters met enkele aanpassingen.

Ook ketterse priesters en andersgelovigen moeten een mis doen onder dezelfde voorwaarden als priesters van de Ene, maar lopen het gevaar ontdekt te worden. Verder zijn de vaardigheden gelijk tenzij je aannemelijk maken kan dat je lezen/schrijven Raganorcks niet nodig hebt (uit een cultuur stamt waarbij alle kennis mondeling overgeleverd wordt bijvoorbeeld).

Ook ketterse priesters en andersgelovige priesters moeten zich houden aan de voorwaarden die gelden voor gebeden en rituelen, maar lopen ook hier weer het gevaar ontdekt te worden.

Ook ketterse priesters en andersgelovigen moeten Synodes houden om gebruik te kunnen maken van de vaardigheid Spirituele Overtuigingskracht. Een Synode bestaat uit minimaal drie priesters. Zijn er niet genoeg priesters dan kun je geen Synode houden en dus ook geen gebruik maken van de vaardigheid Spirituele Overtuigingskracht.

Wel kun je proberen om andere priesters ervan te overtuigen dat jouw religie de betere is en zo de hoeveelheid priesters die trouw is aan je Godheid uitbreiden totdat je wel genoeg priesters hebt voor het uitvoeren van het misritueel en het houden van Synodes. Hier loop je echter alweer het grote gevaar ontdekt te worden.

Het leren van nieuwe gebeden en rituelen is voor ketterse priesters en priesters die een andere Godheid aanhangen binnen Raganorck niet mogelijk, omdat je geen leermeester zult vinden tenzij je een npc leermeester weet te bekeren tot jou nieuwe religie.

Een mogelijkheid om toch je eigen religie te blijven aanhangen is om je als gast te laten uitnodigen op een synode en jou religie te presenteren als een aspect van de Ene. Als je aanvaard wordt door de Synode gelden verder dezelfde regels als voor legale priesters van de Ene en kun je normaal gebeden en rituelen leren zoals de regels ook gelden voor andere priesters van de Ene.

Laatste wijzigingen 12/1/2005 in dikgedrukt
Veranderd:
*Loresheet krijg je niet.
*Spirituele Overtuigingskracht vereist geen leermeester, wel aannemelijk maken dat je die skill oefent.
*Kosten voor fysiek of handig aangelegde karakters tijdelijk weggehaald.


Last edited by Uriel on Wed Jan 12, 2005 12:05 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Uriel
Dromenvanger


Joined: 17 Oct 2002
Posts: 1179
Location: Utrecht

PostPosted: Mon Jan 10, 2005 1:32 pm    Post subject: Reply with quote

SVP al je vragen over priester regels in de topic: Raganorck LARP; vragen over priester en magister regels.

Hieronder volgen zo spoedig mogelijk de vier basis gebeden waar een beginnend priester uit kiezen kan.


Last edited by Uriel on Wed Jan 12, 2005 12:08 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Uriel
Dromenvanger


Joined: 17 Oct 2002
Posts: 1179
Location: Utrecht

PostPosted: Mon Jan 10, 2005 3:17 pm    Post subject: Gebed om genezing Reply with quote

Gebed om genezing
(Een van de eenvoudigste gebeden om te leren en ook vaak een van de eerste die bijgebracht worden aan onze novicen.)

Gebedstekst:
Arm kind van ons aller vader, moeder, Ene,
Gezien de toestand van uw lijf en leden
Vraag ik de Ene
Om te aanhoren mijn gebeden
Roep ik aan de Genezer, de albeheerser, Ene
Om te herstellen, het leed dat anderen u deden.

Gebaren:
Handoplegging door de priester van de te helen lokatie en het heffen van een open hand met de handpalm naar boven iedere maal dat de naam van de Ene genoemd wordt.

Gevolgen:
De priester ervaart zelf kortstondig de pijn van het slachtoffer als hij de verwonding opneemt in zijn eigen lichaam en door middel van zijn eigen Spirituele Overtuigingskracht verder geleidt naar de Ene.

Voorwerpen:
Een Heilig symbool van de priester in kwestie.

Ten eerste malen ingediend door:
Valentijn

Tot canon verklaard door:
Christian Brouns

Handtekening canonverklaarder:




OOC informatie:
Ingediend door: Christian Brouns
Mana-kosten: 2 priesterlijke mana
Met behulp van leermeester: N.v.t.
Datum: 9/1/2005

Effect in het spel:
De lokatie wordt weer op 1hp gebracht. Stond de lokatie nog op minimaal 1hp dan wordt de geheelde lokatie terug gebracht tot volledig geheeld. Het is niet mogelijk om dezelfde lokatie twee keer vlak achter elkaar te helen om een onbruikbare lokatie volledig te doen herstellen. Voor de rest van het herstel van de lokatie is het slachtoffer aangewezen op andere geneeswijzen dan priesterlijke of magisterlijke geneeswijzen.


Last edited by Uriel on Sat Jan 15, 2005 12:41 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Uriel
Dromenvanger


Joined: 17 Oct 2002
Posts: 1179
Location: Utrecht

PostPosted: Mon Jan 10, 2005 3:19 pm    Post subject: Gebed om licht Reply with quote

Gebed om licht
(Voor hen die voorzien dat hun weg hen naar de plaatsen des duisternis leiden zal)

Gebedstekst:
Licht dat uit duisternis geboren is,
Verlicht mijn pad opdat ik mij niet vergis,
Laat mij zien bij het licht van uw aangezicht,
Dat wat anders zich tot het Duister richt,
Laat naar alle windstreken
Uw glorie zijn een baken en een teken,
Bij de Ene laat mij zien,
Hetgeen waar ik voor kniel.

Gebaren:
De priester maakt met zijn handen het gebaar van een vlam aan het uiteinde van zijn staf. Vervolgens wijst hij met deze staf in alle vier de windrichtingen en knielt hij op een knie met het hoofd gebogen.

Gevolgen:
Vanuit de staf van de priester schijnt tien seconden lang een helder licht in een smalle bundel. Dit licht is draagbaar en kan doelgericht gebruikt worden.

Voorwerp:
Het Heilige symbool van de priester die het gebed uitspreekt en of de staf van de priester of een speciaal voor dit doel schone en versierde stok van minimaal 40cm lengte.

Ten eerste male ingediend door:
Valentijn

Tot canon verklaard door:
Christian Brouns

Handtekening Canonverklaarder:



OOC informatie:
Ingediend door: Christian Brouns
Mana-kosten: 3 priesterlijke mana
Met behulp van leermeester: N.v.t.
Datum: 9/1/2005

Effecten in het spel:
De priester mag na het uitspreken van het gebed en de uitvoering van daarbij horende rituele gebaren en het kunnen aantonen de nodige voorwerpen te bezitten een kleine(!) zaklamp in dezelfde hand houden als staf of stok waarmee hij tien seconden schijnen mag. Het doel is om dit licht of als baken of als draagbaar veilig schijnsel te laten dienen, niet om te verblinden dus absoluut niet in andermans ogen schijnen. (Zaklampje zelf meebrengen!).


Last edited by Uriel on Sat Jan 15, 2005 12:42 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Uriel
Dromenvanger


Joined: 17 Oct 2002
Posts: 1179
Location: Utrecht

PostPosted: Wed Jan 12, 2005 12:07 pm    Post subject: Gebed om de schaduw van de Ene Reply with quote

Gebed om de schaduw van de Ene
(Voor hen die zich afgewendt hebben van het licht en deemoedig hun pelgrimstocht voortzetten in de Duisternis)

Gebedstekst:
Mijn weg voert verre van het licht,
Mijn weg voert door diepe duisternis,
Mijn weg voert naar warmte noch naar liefde,
Verhul mij daarom van uw aangezicht,
Houdt mij verborgen waar de schaduw is,
En verhul mij van de wereld die mij griefde.

Gebaren:

De priester trekt de kap van zijn mantel ver over zijn hoofd en raakt na het uitspreken van dit gebed driemaal zijn eigen ogen aan en wijst met diezelfde vingers vervolgens eenmaal van zich af in een korte priemende beweging.

Gevolgen:
Zolang de priester zich in de schaduwen bevindt en niet beweegt zal hij niet zichtbaar zijn voor het oog van normale stervelingen. Een priester echter die het Licht van de Ene op een verborgen priester schijnen laat zal hem echter wel opvallen. Zolang de verborgen priester roerloos blijft staan kan hij een vrij lange tijd de schaduw van de Ene om zich heen slaan als een beschermende deken.

Voorwerp:
Een mantel met kap en een hanger met daaraan (de afbeelding van) een oog.

Ten eerste male ingediend door:
Valentijn

Tot canon verklaard door:

Christian Brouns

Handtekening Canonverklaarder:



OOC informatie:
Ingediend door: Christian Brouns
Mana-kosten: 3 priesterlijke mana
Met behulp van leermeester: N.v.t.
Datum: 9/1/2005

Effecten in het spel:
De priester steekt een vinger in de lucht en maakt daarmee het 'I' gebaar dat aangeeft dat hij of zijn onzichtbaar is. Zolang de priester niet beweegt, geen geluid maakt of op andere wijze contact met zijn of haar omgeving maakt, dienen andere spelers de priester te negeren en te doen alsof ze de priester inderdaad niet zien. De priester moet zijn best doen om in de schaduw te staan. Midden op een zonnig open veld jezelf verbergen in de schaduw van de Ene gaat dus absoluut niet lukken.
Alleen een priester die het gebed om Licht heeft gebruikt en direct met zijn Licht op de verborgen priester schijnt zal de verborgen priester kunnen zien. Let op, je bent dan wel onzichtbaar, maar je bent niet onhoorbaar!


Last edited by Uriel on Sat Jan 15, 2005 12:42 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Uriel
Dromenvanger


Joined: 17 Oct 2002
Posts: 1179
Location: Utrecht

PostPosted: Wed Jan 12, 2005 12:09 pm    Post subject: Gebed om Kracht Reply with quote

Gebed om kracht
(Voor hen die het zwaard voeren in naam van de Ene)

Gebedstekst:
In de strijd zijn wij geboren,
Uit menselijk vlees gekneedt,
Knielen wij neder voor Uw macht,
Zonder uw leiding zijn wij verloren,
Uit uw staal is ons zwaard gesmeedt,
U de Ene geeft ons Kracht

Gebaren:
De priester knielt voor dit gebed ter aarde met het zwaard, of ander wapen uit de schede. Dit wapen houdt de priester verticaal voor zich en hij slaat de handen om het midden van het wapen, zo met de handen en de pareerstang het dubbele kruis van de Ene vormend. Bij de woorden 'macht' en 'kracht drukt de priester het wapen zachtjes tegen het eigen voorhoofd.

Gevolgen:
Als de priester dit gebed uitspreekt vlak voordat hij zich in de strijd begeeft zal hij de kracht van de Ene in zijn lichaam voelen bij de eerste slag die hij uitdeelt. Omdat de eerste slag vaak meer dan een enkele zilverling waard is, zal dit de vijand schrik aanjagen en de priester voordeel opleveren in de strijd.

Voorwerp:
Het wapen van de priester zelve is het benodigde voorwerp voor dit gebed. Daarnaast dient de priester een stuk doek te gebruiken zodat hij zich niet zal snijden aan het scherp van zijn zwaard. Dit stuk doek voorkomt dat de priester zichzelf verwondt, maar is door zijn rituele betekenis ook noodzakelijk geworden voor andere wapenen dan enkel het zwaard.

Ten eerste male ingediend door:
Tijn Van Le

Tot canon verklaard door:
Christian Brouns

Handtekening Canonverklaarder:



OOC informatie:
Ingediend door: Christian Brouns
Mana-kosten: 3 priesterlijke mana
Met behulp van leermeester: N.v.t.
Datum: 9/1/2005

Effecten in het spel:
De priester mag na het uitspreken van dit gebed met zijn eerstvolgende slag 'double' schade toebrengen. Brengt de priester in verband met andere vaardigheden al 'double' schade toe dan wordt deze schade 'triple'. De effecten van deze spreuk verlopen na het doen van deze slag of na een half uur speeltijd, welke van deze twee zich het eerst voordoet telt. Voor het doen van 'double' of 'triple' schade gelden dezelfde regels voor mensen die in verband met uitzonderlijke hoge kracht of vaardigheid 'doubles' kunnen slaan. Vecht de priester met een dolk dan doet deze in dit geval 1 in plaats van halve schade bij de eerste slag.


Last edited by Uriel on Sat Jan 15, 2005 12:42 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Uriel
Dromenvanger


Joined: 17 Oct 2002
Posts: 1179
Location: Utrecht

PostPosted: Wed Jan 12, 2005 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

TIP: Neem het gebed van je keuze over in een dummy (boek met blanco pagina`s) die je als priester bij je draagt. Zo weet je zeker dat je de gebedstekst goed zegt en alle gebaren correct uitvoerd.

Je kunt hiet de gebeden die je in de toekomst leren gaat gemakkelijk bijschrijven en zo hou je alles netjes bij elkaar.

Ook kun je in je Dummy een ooc stukje maken voor je karakterformuliertje en de verantwoordelijkheden die je hebt als priester zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Raganorck Forum Index -> Raganorck Larp All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group